Op weg naar eenheid en rust met een sterke merkstrategie

Een merkstrategie is een essentieel onderdeel van uw ondernemingsplan. Of u nou starter bent of een ervaren bedrijfsvoerder. Waar staat uw merk voor? En zien uw klanten dat ook zo of hebben zij toch een beeld van uw merk die niet strookt met het gewenste? Vragen waarop niet iedere ondernemer direct het antwoord kan geven. Toch is het hebben van een sterke merkstrategie iets dat u een ontzettende voorsprong kan geven in de beleidsvoering, zowel intern als extern. Vele voordelen zult u ervaren tijdens en na het opstellen van een dergelijke strategie voor uw merk. Enkele hiervan delen wij hier vandaag met u. 

Hoe komt een merkstrategie tot stand?

Voordat u invulling kunt geven aan een (nieuwe) merkstrategie moeten er eerst een aantal aspecten worden opgehelderd. Een uitgebreid onderzoek naar uw visie, missie, waarden en merkpersoonlijkheid is bijvoorbeeld gewenst. Deze aspecten tezamen vormen uw merkidentiteit, de basis voor een merkstrategie. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat uw doelgroep is en welke klantbeleving hen geboden wordt. Wanneer dit allemaal duidelijk op papier staat kan er een merkstrategie worden opgesteld. Deze strategie zal als rode draad door uw gehele merk terug te zien zijn. 

Heldere marketing en communicatie

Als na alle benodigde onderzoeken die vooraf worden uitgevoerd en uitgewerkt de merkstrategie is vastgesteld (en er duidelijk is waar het merk voor staat), kunnen alle marketing- en communicatieactiviteiten hierop worden aangepast. Denk hierbij aan social media, blogs en websiteteksten. Dit zorgt voor eenheid, consistentie en herkenbaarheid in uw (in)directe connectie met de klant. Het geeft alle betrokken partijen houvast met betrekking tot de (internal) branding. Uw doelgroep zal hierdoor de boodschap sneller onthouden en uw merk identificeren met de sleutelwoorden die u wenst. Deze overeenkomstigheid zal een grotere klantloyaliteit met zich meebrengen als gevolg van een groeiend vertrouwen in uw merk. Net als uzelf, houdt uw klant van rust en duidelijkheid. Uw merkstrategie realiseert dit beeld. 

Sterke fundering van uw bedrijf

Naast de eenheid die binnen en buiten het bedrijf ontstaat, geeft een merkstrategie tevens een duidelijk einddoel. Een missie. Een opgezet pad naar een veelbelovende toekomst. Door uw unique selling points te verwerken in de merkstrategie, worden uw bijzonderheden ten opzichte van de concurrerende bedrijven op de markt automatisch meegenomen in de gehele route naar succes. Deze aspecten worden nu namelijk in alle fases van de klantreis verwerkt. Zowel de klant als de medewerkers zullen een duidelijk beeld hebben van het doel van het bedrijf, wat leidt tot groeiende motivatie om het einddoel beter in zicht te krijgen. Een einddoel dat vanzelfsprekend sneller behaald kan worden door samenwerking van alle betrokkenen. 

Doelgericht adverteren

Wanneer de communicatie volledig gelijk oploopt met de gewenste merkidentiteit is het stukken makkelijker om de juiste doelgroep te bereiken en om deze doelgroep om te zetten naar eventuele (vaste) klanten. Door consistent te zijn in de informatie die geuit wordt en de manier waarop dit wordt gedaan, blijft er slechts een specifieke doelgroep over met oprechte interesse in uw merk. Dit is de doelgroep die u wilt bereiken met uw advertenties. Behalve eenheid, een groeiend vertrouwen en een pad naar succes kan een merkstrategie dus ook zorgen voor een hogere efficiëntie in het adverteren. 

Bent u op de hoogte van de identiteit die de klant toekent aan uw merk? Wij kunnen dit samen met u onderzoeken om de beste merkstrategie voor u op te stellen, zodat ook u een sterke fundering kunt creëren met het oog op de toekomst. U kunt een gratis adviesgesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken.