Wat is het verschil tussen een bedrijfsidentiteit en een merkidentiteit?

Het hebben van een ijzersterke bedrijfsidentiteit is van grote waarde voor uw bedrijf. Echter is het hier niet mee afgedaan wanneer u verschillende merken onder uw bedrijfsnaam managet. Waar bedrijfsidentiteit het DNA van uw bedrijf is, is merkidentiteit het DNA van uw specifieke merk. Zo’n identiteit wordt opgebouwd uit drie factoren, die samen te brengen zijn in de identiteitsmix

In 3 stappen naar authenticiteit 

Stap 1: Gedrag

Uw doelgroep kan het merk het snelste beoordelen naar aanleiding van de handelingen die worden gedaan vanuit het merk. Denk hierbij aan de manier waarop uw merkproducten aangeboden en geproduceerd worden, maar ook aan de mate waarop het milieuaspect en Maatschappelijk Verantwoorden Ondernemen (MVO) terugkomen in de handelingen. Hiervoor is eerlijkheid en bewustwording betreft het eigen gedrag noodzakelijk om goed te kunnen evalueren. 

Stap 2: Communicatie

Onder communicatie vallen meerdere vormen van boodschappen die uw merk overbrengt op de doelgroep. Dit kunnen zowel verbale als visuele boodschappen zijn, zoals instructievideo’s, persoonlijke gesprekken en flyers. De communicatie zorgt ervoor dat de te verzenden signalen rechtstreeks aan de doelgroep worden overgebracht. Door dit onderdeel goed uit te werken, wordt ruis op de lijn voorkomen.  

Stap 3: Symboliek

Eén of meerdere symbolen is wat het gedrag en de communicatie van een merk compleet maakt. Deze laatste twee aspecten krijgen herkenning en betekenis door het correct inzetten van symbolen als logo’s, een huisstijl, uitstraling van pand en persoon en naamkeuze. Een stukje design dat intern en extern essentieel is voor het opzetten van een succesvolle merkidentiteit. 

Wanneer deze identiteitsmix volledig is uitgewerkt voor uw merk, hebben we de persoonlijkheid van uw merk vastgesteld. Visie, missie, waarden en merkpersoonlijkheid vormen nu de basis van uw merkidentiteit. 

Deze mix lijkt gemakkelijk in te vullen voor iedere ondernemer. Echter blijkt in de praktijk maar al te vaak dat hier toch veel problemen bij ervaren worden. Vele vragen komen boven. In hoeverre moet het aansluiten bij de aspecten van de bedrijfsidentiteit? Geven we ieder merk een aparte identiteit of gaan we een aantal merken samenvoegen? Is het schadelijk om de huidige identiteit enigszins aan te passen naar de nieuwe werkwijze? Wij helpen u met het beantwoorden van deze vragen. 

Zijn alle antwoorden duidelijk? Dan bekijken we samen hoe deze merkidentiteit vertaald kan worden naar marketingactiviteiten. Oftewel, de merkstrategie wordt bepaald. De merkstrategie schept duidelijkheid over het merk voor zowel medewerker als klant. Het creëert niet alleen interne concreetheid, maar zorgt er ook voor dat het personeel efficiënter kan werken. Een ontzettend belangrijke strategie dus, om door middel van continuïteit in de communicatie, vertrouwen te krijgen. Vertrouwen dat kan leiden tot vaste klanten en dus tot groei! 

In onze blog over merkstrategie leggen wij uit waarom een merkstrategie zo waardevol is voor uw bedrijf en hoe wij deze strategie samen met u tot stand gaan brengen. Heeft u vragen over het opzetten van een merkidentiteit of merkstrategie? Dan bent u welkom om ons te contacten, zodat wij uw persoonlijke situatie kunnen bespreken en een voorlopig plan op kunnen stellen. 

Inspiratie: Corporate identity model van Birkigt & Stadler – IDENTITY CONSULTING